Energy Institute Hrvoje Požar eihp@eihp.hr

24 lipnja 2015. godine, europska inicijativa gotovo nula energetskih hotela (eng. Nearly Zero Energy Hotels – NEZEH) organizirala je u Nici (Francuska) međunarodnu konferenciju sa temom “Održivi i konkurentni hoteli kroz energetske inovacije”.

Sa odzivom većim od 100 prisutnih uz 300 učesnika kroz internet emitiranje, konferencijom se željelo naglasiti i podijeliti izazove te mogućnosti obnove hotela na gotovo nula energetski standard kao jedan od segmenata povećanja održivosti i konkurentnosti u turističkom sektoru.

Diskusijom su zahvaćene teme poput: mogućnosti i izazovi gotovo nula energetskih strategija u sektoru hotelijerstva; prikaz izvedivosti gotovo nula energetskih hotela; prijelaz sa politike gotovo nula energetskih zgrada na održivi turizam i održive gradove; održivost kao marketinška mogućnost hotelijerstva te rastuća svijest kod klijenata, odnosno gostiju.

Među govornicima mogu se izdvojiti: ΕU povjerenik/EASME, UNWTO, HOTREC, UNEP, IFDD, TripAdvisor, Centar za održivi razvoj Republike Crne Gore uz mnoge druge. Dodatno, tri od 16 NEZEH pilot hotela: Hotel Cubix (Rumunjska), Hotel Best Western Ajaccio Amirauté (Francuska) i Hotel Natural Resort Amalurra (Španjolska), podijelili su prve korake i njihova iskustva za dostizanje gotovo nula energetskog standarda.

Kroz povezivanje dva sektora koji se inače ne inzistiraju na dodirnim i međuovisnim točkama, turizam i energetska učinkovitost u zgradarstvu, ovim događajem je uspostavljena platforma za razmjenu i nadahnuće u budućim projektima.

Prezentacije i video snimke sa konferencije su dostupne na slijedećem linku.

NEZEH je EU financirani projekt koji ima za cilj ubrzavanje velikih renovacija u hotelima na gotovo nula energetski standard kroz: pružanje tehničke stručne podrške hotelijerima i promociju postojećih gotovo nula energetskih projekata u hotelijerstvu. 16 hotela u 7 europskih zemalja već su na putu da postanu gotovo nula energetski. Energetski institut jedan je od projektnih partnera, a o samome projektu saznajte više na www.nezeh.eu

 

neZEH_Conf2 neZEH_Conf