Energy Institute Hrvoje Požar eihp@eihp.hr

Planiranje u energetskom sustavu

Jedna od glavnih djelatnosti Odjela je energetska statistika i izrada energetskih bilanci. To obuhvaća izradu godišnjeg energetskog pregleda Energija u Hrvatskoj te analizu ostvarenih energetskih tokova u obliku energetskih bilanci pojedinih regija, županija ili gradova.

Planiranje razvoja energetskog sustava temelji se na anglosaksonskoj školi izrade tzv. master planova, čiju osnovu čine metode i alati za integralno planiranje energetskih potreba i korištenje raspoloživih energetskih resursa i tehnologija, uz minimalne troškove i smanjenje štetnog utjecaja na okoliš. Pri izradi planova koriste se vlastite metode i programski paketi, kao i međunarodno priznati modeli. Ti alati koriste se za planiranje na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a najpoznatiji među njima su: MAED, BALANCE, IMPACT, MARKAL, MESSAGE i dr.

U Institutu je razvijena i originalna metodologija planiranja razvoja energetike na regionalnoj i lokalnoj razini pa su posljednjih godina izrađeni energetski planovi za oko desetak regija. Postupak je posebno prilagođen i primjenjiv u tranzicijskim zemljama i zemljama u razvoju.

U Odjelu se organiziraju i provode sve energetske analize u plinskom i naftnom sektoru i to na razini proizvodnje, transporta i skladištenja te distribucije. Te analize obuhvaćaju energetsko planiranje, organizacijski aspekt pojedinih djelatnosti i izradu nacrta zakonodavne regulative.

Ime i prezimeRadno mjestoPodručje radaE-mailTelefon
Dr.sc. Alenka Kinderman LončarevićVoditeljica odjelaEnergetska statistikaakinderman@eihp.hr01 6326 119
Dr.sc. Branko VukStariji istraživačEnergetska statistikabvuk@eihp.hr01 6326 149
Bruno ŽidovIstraživačPrometbzidov@eihp.hr01 6326 104
Daniel GoljaStariji istraživačPlinski sektordgolja@eihp.hr01 6326 123
Lovro ZoreIstraživačlzore@eihp.hr01 6326 261
Robert FabekStariji istraživačPromet i naftni sektorrfabek@eihp.hr01 6326 150
Dr.sc. Sanja ŽivkovićStarija istraživačicaNaftni sektorszivkovic@eihp.hr01 6326 132
Šimun LončarevićIstraživačPrometsloncarevic@eihp.hr01 6326 144
Tomislav ČopIstraživačEnergetska statistikatcop@eihp.hr01 6326 135
Vlatka Kos Grabar RobinaIstraživačEnergetska statistikavrobina@eihp.hr01 6326 277