Energy Institute Hrvoje Požar eihp@eihp.hr

H2020 BIMcert projekt

H2020 BIMcert projekt razvija model edukacije i alate za sve razine sudionika u gradnji, radnika i inženjera u građevinskoj industriji, koji će im pomoći u usvajanju BIM-a. BIM (Building Information Modelling) je postao ključni zahtjev u izgrađenom prostoru, u stvaranju i upravljanju informacijama kroz životni vijek građevinskih projekata, omogućavajući korištenje digitalne tehnologije i virtualne stvarnosti za uvid u sve aspekte projekta. BIM je značajan alat u povećanju energetske učinkovitosti u zgradama i stalnom upravljanju izgrađenim okolišem.

CILJ PROJEKTA

 

Projektni tim će razviti skup alata za unapređenje pristupa modeliranju održivih zgrada. Važan cilj projekta je testiranje pristupa u suradnji s građevinskom industrijom, kako bi se stvorio kvalitetan kurikulum i alati za učenje.

BIM je trenutno uključen u edukaciju na nekoliko razina, ali najčešće nije integriran na način koji odgovara industriji, te nije utemeljen na vještinama koje se neposredno mogu upotrijebiti kod zapošljavanja koje bi bile ciljane na sve interesente. Jedan od problema je jaz između obrazovnog fokusa na temeljnim principima i potreba građevinskog sektora za konkretnu praktičnu primjenu. U jezgri BIMcert programa je usmjerenje na industriju kroz povezivanje stručnih vještina za energetsku učinkovitost s BIM softverom i procesima. BIMcert edukacijski materijali će se oslanjati na stvarne radne situacije kako bi bili relevantniji stručnjacima.

Radnici na gradilištima najčešće imaju otežan pristup usvajanju dodatnih znanja. Mi gradimo na uspjesima BUILD UP Skills inicijative dodavanjem edukacijskih ciljeva kroz manje korake koji će omogućiti mikro akreditaciju i povećanje kvalifikacije radnicima, bez ograničavanja njihove mogućnosti da istovremeno zarađuju.

Predložena „mikro akreditacija“ omogućava priznavanje „malih koraka“ u edukaciji što koristi i pojedincima i tvrtkama, uključivanje prethodno stečenih znanja uključujući i znanja stečena u postojećim EU projektima kao BUILD UP Skills i MeN, podržava napredovanje paralelno razinama BIM zrelosti, te omogućava radnicima prikupljanje edukacijskih modula do kvalifikacije priznate  prema nacionalnim kvalifikacijskim okvirima.

DETALJNIJE O PROJEKTU:
http://energybimcert.eu

TRAJANJE PROJEKTA:
20 mjeseci (početak 1. ožujka 2018.)

PROJEKT U HRVATSKOJ PROVODI: Energetski institut Hrvoje Požar

PROJEKTNI PARTNERI:

Belfast Metropolitan College, Belfast, Sjeverna Irska

Dublin Institute of Technology, Dublin, Irska

Construction Industry Training Board, Belfast, Sjeverna Irska

Instituto Superior Technico, Lisabon, Portugal

Future Analytics Consulting, Dublin, Irska

Institute for Research in Environment, Civil Engineering and Energy, Skopje, Makedonija

 

EIHP voditelj projekta: Toni Borković, tborkovic@eihp.hr, +385 91 5326 114